O broască tânără

„Vezi că vine Hanno cu Directorul Centrului Ceh!”, mi-a spus Ovidiu. „Ești PR, tu te ocupi de el!” Am înghițit în sec, fiindu-mi teamă că n-am să mă descurc să vorbesc coerent în engleză, mai ales pe dealurile de la Mușcel, unde n-ai timp să stai nici cât zici trifoi.

Rene Kubasek - Centrul Cultural Ceh

Nu îmi mai aduc aminte prezentările, nici prima impresie (mi se întâmplă goluri de memorie post-festival), în schimb mi-aduc perfect aminte berile și vorbele din prima seară. În română, majoritatea. Și despre „poreclele” pe care ni le-a găsit ad-hoc Hanno: „Luminița” și „RENEL”.

Mi-aduc aminte de prima carte de vizită primită pe deal la Mușcel - puțin știrbită într-un colț (tutunul, bată-l vina!), dar cu toate informațiile necesare la locul lor.

Deși am fi putut să ne cunoaștem cu cel puțin un an înainte - în București, pe motiv de job -, mă bucur că primul rând de povești l-am avut pe dealurile alea, in the middle of nowhere.

Ne-am împrietenit înainte să avem discuții despre parteneriate media, înainte să îi iau interviu. Ne-am fi împrietenit și în București, nu-i vorbă, dar Mușcelul a devenit, mai apoi, un loc al lui René. Iar cLoverFest-ul festivalul său estival.

Rene Kubasek - Centrul Cultural Ceh

La Mușcel am primele amintiri cu Irena, cu Bruno și Quido, cu zâmbete, arcuri și săgeți, cu mulțicopaci înfloriți. Tot aici am prins aceleași „posturi străine”, cu filme cehești.

Am privit prin ochii lui René satul, și i-am călcat pe urme, pe trasee, pe coame de deal. Am stat, pur și simplu, pe prispă și am primit diminețile cu cafea.

Ne-am încumetat să culegem, dar mai ales să mâncăm jedlá bedla. Nu știți ce sunt și cum arată? Ghici ciupercă ce-i! Sau, mai bine, întrebați-l pe René!

O să mă străduiesc să evit unda de patetism pe care o simt pe final de mandat (și de text). O să te rog, în schimb, René, să mai vii la focuri de tabără, la cântări de chitară și plimbări prin Mușcel. Să-i aduci și pe-ai tăi, că tare mi-s dragi! Și să continui să-mi furi meseria.

Faci un excelent PR de cLoverFest! Te roagă Stela, o broască tânără, de Greci :)

Rene Kubasek - Centrul Cultural Ceh